Un film este creat în mintea ta

Oameni

de Bernhard Moestl vizualizat de585 ori

În noiembrie 2015, cu filmul de debut “Grota cu măști”, tânăra cineastă și regizoare brașoveană Ana Dascălu a adus filmului românesc încă o dată atenția internațională cuvenită. Scurtmetrajul ei despre electricianul Liviu Babeș, care a ars în mod public, în semn de protest împotriva regimului comunist, a fost nominalizat la festivalurile de film din întreaga lume.

Chiar după primele scene spectatorul știe: acest film a fost realizat de un maestru. Se gândește la Milos Forman, Roman Polanski și Alfred Hitchcock. Dar greșește. „Grota cu măști“, un film fascinant și răscolitor în același timp, este opera unei tinere studente la regie, care, cu o siguranță somnambulică atinge un subiect evitat chiar și de mulți regizori consacrați. Ana Dascălu relatează despre opresiune, violență și rezistență împotriva unui sistem, atât de bine, ca și cum ar fi propria ei poveste. Ceea ce este surprinzător, căci tot ce descrie în filmul ei în mod autentic, până la ultimul detaliu, nu face parte din propria experiență. 

 

Când ea a venit pe lume, în 1992, Nicolae Ceaușescu și temuta lui poliție secretă erau deja de aproape trei ani istorie. Nici familia lui Liviu Babeș, căruia, cu filmul ei, a dorit să-i ridice un monument documentar, nu a fost în mod deosebit încântată de idee. Dacă nu ar fi fost tatăl ei, Radu, care în calitate de funcționar superior la Poliția Criminalistică din Brașov, a avut acces la sursele istorice și arhivele penale și care, cu amintiri personale a asistat tânăra echipă de filmare, proiectul poate nu ar fi devenit realitate.

Dar cariera Anei nu a fost de la început orientată spre cinematografie. 

De fapt, teatrul era marea ei dragoste, spune ea. A jucat de la o vârstă fragedă și a scris, de asemenea, primele ei piese. Numai în 2013, atunci când a avut primul contact cu mediul de film, a realizat că adevărata ei chemare este cinematografia. A plecat la București, unde a luat “din prima”  examenul de admitere la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, specialitatea Regie, talentul fiindu-i  confirmat și de faptul că a fost admisă pe unul dintre cele 14 locuri disponibile. 

 

Planul de învățământ cuprinde de la scenaristică la post producție. „Trebuie să muncești mult“, a spus Ana contemplativ. „La urma urmei, succesul nu vine de la  început“. Mai departe merge numai cel care este dispus să dea într-adevăr totul pentru visul lui de a fi pe scaunul regizorului. Ana scrie ea însăși scenariile pentru filme ei și alege propria echipă pentru fiecare producție. „ Doresc să le mulțumesc colegilor mei, pentru că fiecare lucrare este în final un efort de colaborare.“ spune Ana la sfârșitul interviului. Cine a văzut filmele Anei știe că munca ei are un viitor.


Liviu Cornel Babeș, personajul din filmul Anei Dascălu, s-a născut în ziua de 10 septembrie 1942 în Brașov. Pe lângă meseria de electrician, el a fost și un pictor talentat. În ziua de 2 martie 1989, și-a atârnat în jurul gâtului o pancartă cu inscripția germană „Stop Mörder! (Opriți ucigașii!) Brașov = Auschwitz“, s-a auto-incendiat și, pe moarte fiind, a coborât pârtia de schi Bradu din Poiana Brașov