Povestea mărțișorului

Istorie

de Marianne Mohatschek vizualizat de436 ori

1 martie a fost întotdeauna o zi importantă: în Roma antică și la traci a fost începutul anului, în emisfera nordică, odată cu primăvara meteorologică, începe activitatea pe câmp. Și este celebrat "mărțișorul": renașterea vieții după o iarnă lungă, de multe ori grea.

Primăvara este chiar după colț. Și este un anotimp deosebit în Ardeal. Pe străzi și în locuri intens frecventate, vânzători ambulanți așază tarabe improvizate și încep oferta mărțișoarelor, simbolul victoriei binelui asupra răului.

În mod tradițional, acest aducător de noroc este dăruit la 1 martie de către bărbați și băieți femeilor și fetelor. Mărțișorul, acest mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu este, de obicei, purtat pe un articol de îmbrăcăminte sau ca o brățară. 

Legenda spune că soarele a coborât într-o zi pe pământ în corpul unei tinere pentru a sărbători cu oamenii sosirea verii. Ea a fost văzută însă de un balaur rău, care a răpit-o și a încuiat-o într-o temniță întunecată. Toți au fost triști și nimeni nu știa ce să facă. Într-o zi, un tânăr curajos a decis să lupte cu balaurul și să salveze soarele. A fost nevoie de o întreagă vară, toamnă și iarnă pentru ca tânărul curajos să găsească castelul balaurului și în cele din urmă să-l învingă. Grav rănit în luptă, cu ultimele sale puteri, a ajuns în închisoare și a eliberat soarele. Natura și oamenii s-au trezit din nou la viață. Tânărul însă nu a mai supraviețuit. După ce și-a dat ultima suflare, sângele lui roșu a curs în zăpada albă. În locul în care sângele său a topit zăpada, au încolțit primii ghiocei, vestitorii primăverii.

Din acea zi, oamenii împletesc două fire: unul roșu și unul alb. Roșul reprezintă dragoste, viață și soarele, iar albul puritate, sănătate și zăpadă. Deși obiceiul s-a schimbat de-a lungul secolelor, femeile împletind inițial bărbaților panglici de lână, sensul rămâne același: mărțișorul este un talisman. Acesta are menirea de a aduce purtătorului fericire, bucurie, sănătate și protecție pentru întregul an.

Atunci când înfloresc primii copaci, se ia podoaba de pe șnur, acesta se leagă de o creangă sau se aruncă între ramuri și se pune o dorință. Însă această dorință nu poate fi dezvăluită nimănui! În caz contrar, ea nu se îndeplinește!