"Orașul are un viitor foarte bun!"

Economie

de Bernhard Moestl vizualizat de580 ori

Din 2007, reprinzătorul brașovean Werner Braun, este președinte al Clubului Economic German, Club care invită începând cu 3 septembrie din nou la Oktoberfest. Best of Brașov l-a întâlnit cu prilejul târgului expozițional al Clubului Economic German „Made in Brașov“.

Cu zece ani în urmă, brașoveanul prin naștere Werner Braun, a revenit din Germania la Brașov aducând cu el grupul său Caditec. A fost îndemnat să facă acest pas, mai ales pentru că de pe atunci Brașovul dispunea datorită tradiției sale industriale de forță de lucru bine calificată în tehnologii de vârf. Dar și de costuri scăzute, de o infrastructură industrială și IT modernă, care împreună cu marja mare de câștig din investiție făceau locația interesantă. Și bineînțeles oportunitatea de a produce schimbări în vechea patrie. Iar dorința de a avea un cuvânt de spus a fost ideea care a stat în spatele înființării Clubului Economic German, la transpunerea căreia Werner Braun a contribuit decisiv în 2007. Ca reprezentant al intereselor firmelor germane în regiunea Brașov, Clubul urmărește mai ales să poate acorda sprijin. „Fit 4 Future“ se numește de exemplu ambițiosul program care dorește să ofer atât investitorilor cât și locuitorilor Brașovului un viitor sigur. Pentru aceasta, Clubul se bazează mai ales pe o instruire de calitate, strâns legată de practică. După înființarea primei școli cu sistem de pregătire dual, după model german, evenimente informative cum este „Made in Brașov“, săptămâna de informare școlară „Fit 4 Future“ sau „Caravana Meseriilor“, sunt acțiunile prin care tinerii români sunt atenționați asupra oportunităților pe care li oferă un loc de muncă la o firmă internațională. În plus, așa speră Werner Braun, în acest mod poate fi făcută să nu plece din țară forța de lucru calificată, atât de necesară.  

Dar o dată pe an, Clubul Economic German invită și la o petrecere, chiar una foarte mare. Cea ce a început în 2009 ca manifestare de mici dimensiuni pentru integrarea ex-pats-ilor stabiliți în regiune, a devenit între timp „Oktoberfest Kronstadt“, o manifestare cunoscută până mult dincolo de hotarele României. Și și anul acesta, Werner Braun va ciocni acolo cu conducătorii firmelor membre în Club, pentru succes. Pentru că de succesul repurtat pot fi mândri: când Werner Braun vorbește de o cifră de afaceri anuală de aproape două miliarde de euro cu 15.000 de angajați, atunci se referă la cele mai mari zece firme din Club. În cea ce-l privește personal, ne asigură că nu a regretat nici o clipă venirea în România. „Orașul“, ne spune în încheiere, „are viitor. Iar membrii Clubului contribuie din plin la modernizarea acestuia.“