Apollonia Hirscher: Văduva bogată

Oameni

de Marianne Mohatschek vizualizat de749 ori

Probabil că puţini din aceia care trec pe lângă „Cerbu Carpatin” din Piaţa Sfatului, știu că în spatele numelui s-a imortalizat acea doamnă, care a dăruit Braşovului clădirea portocalie de la colţ. În limba română Apollonia Hirscher ar însemna d-na Apollonia „Cerb”.

Nimeni nu ştie de unde provenea

În mijlocul multelor case frumoase burgheze din Piaţa Sfatului, la colţ cu strada Apollonia Hirscher se află casa Hirscher, cunoscută şi dincolo de graniţele oraşului. Cine este doamna, care i-a dat numele acestei case şi acestei străzi? Nimeni nu cunoaşte data ei de naştere, nimeni nu ştie de unde provenea. Binecrescută şi cu frica lui Dumnezeu cum era, se presupune că se trăgea dintr-o respectată familie burgheză. Ea s-a căsătorit cu judele oraşului, contele Lukas Hirscher, căruia i-a dăruit o fiică pe nume Barbara.

Când soţul ei, pe care ea îl descria ca fiind „un om mic, dar de o mare înţelepciune”, a decedat în anul 1541, ea îi luă locul, preluând cu succes și afacerile acestuia. La timpul respectiv, o astfel de decizie era ceva ieşit din comun, deoarece politica şi economia se aflau exclusiv în mâinile bărbaţilor. Datoria femeilor era să se ocupe de gospodărie şi de creşterea copiilor, dar Apollonia Hirscher s-a decis cu mult curaj să conducă firma de comerţ mai departe. Comerţul en gros cu stofe, cuţite, ceară şi imobiliare se extindea din Austria până în Ţara Românească şi Imperiul Otoman. În amintirea soţului ei, până în anul 1545 a dat ordin să se construiască în Piaţa Sfatului „Casa de mărfuri” în stilul vechilor depozite de mărfuri. O clădire mare, care avea rol de magazin şi depozit pentru toate breslele, găzduind deseori comercianţii călători, simbolizând de-alungul secolelor viaţa bogată a negustorilor. Clădirea este cunoscută şi în ziua de azi sub denumirea „Casa Hirscher”. 

O mare parte a averii sale a folosit-o în scopuri caritabile şi fundaţii precum şi pentru sprijinirea săracilor şi promovarea educaţiei. La 31 decembrie 1547 a murit doamna pe care o întâlnim până în ziua de azi pretutindeni în oraş. De exemplu pe frontonul casei din strada Michael Weiss, la nr. 22, unde este reprezentată pe faţadă într-o pictură murală, împreună cu fiica ei. 

Doamna Hirscher

„Doamna Hirscher” rămâne memorabilă de asemeni prin premiul Apollonia Hirscher decernat începând cu anul 1998 în fiecare an de către Forumul Democrat al Germanilor din România unei personalităţi din Braşov pentru munca de caritate depusă.