Primul ghid turistic din Transilvania

Turism

de Tibi Ruczui vizualizat de507 ori

Primul ghid turistic tipărit din Transilvania, apărut la Sibiu, în anul 1790, intitulat „Versuche eines allgemeinen Handlung Gewerbs und Reisekalenders von Hermannstadt“ este o mică carte de 200 de pagini, culeasă cu litere gotice și cu viniete de rafinament tipografic medieval. 

În 1970, Sibiu era capitala Principatului Transilvaniei

Orașul Sibiu, care la 1790 era capitala Principatului Transilvaniei, era un pol de atracție pentru călătorii din Europa, în special pentru cei din Austria și Germania.Ghidul tipărit în 1790 conține o mulțime de informații utile și anume: o schiță topografică a orașului, cu străzile principale și străduțele sale laterale, date despre populație, clădiri publice, hanuri, cafenele, restaurante, cazinouri, băi populare, iarmaroace, piețe, mori, biblioteci și colecții, farmacii, brutării, berării, biserici, cimitire. În ghid se regăsesc și adresele medicilor (apare și adresa primului oftalmolog român, Ion Molnar-Piuaru), moașelor, bărbierilor, meșterilor de mături și de perii, florarilor, grădinarilor, lustragiilor de blănuri, măcelarilor, bucătarilor, bijutierilor, comercianților de artă, pălărierilor, peruchierilor, prezicătoarelor și ghicitoarelor, turnătorilor de clopote, groparilor, potcovarilor și fierarilor, ascuțitorilor de spade, hornarilor.

Acest ghid a apărut din necesitate ca și o cerere a pieței, el servind ca mijloc de informație nenumăraților comercianți, funcționari, meseriași și călători care gravitau la sfârșitul secolului al XVIII-lea spre capitala de atunci a Ardealului. Lucrarea este prezentată sub aspectul unui calendar, forma tradițională ce permitea o largă răspândire pentru publicul de atunci. Calendarul-ghid mai cuprinde genealogia casei domnitoare austriece, informații istorice importante, date calendaristice și astronomice. Sunt prezentate totodată zilele și locurile unde se țineau târgurile, traseele și stațiile de poștalion, bogățiile subterane din Transilvania, circulația banilor. De asemenea, se dau informații ample despre viața culturală și artistică a Sibiului (programul stagiunii teatrale, lista sălilor de dans și adresele meșterilor de dans, ale pictorilor, sculptorilor și muzicienilor, revistele și jurnalele tipărite).